عفونت بعد از کشیدن دندان عقل

عفونت بعد از کشیدن دندان عقل

مجله سلامتبا توجه به انجمن دندانپزشکی آمریکا، دندان عقل در عقب دهان واقع شده است و بین سنین ۲۱-۱۷ سالگی از لثه خارج می‌شود، البته برخی از افراد، دندان عقل نهفته دارند و باید با جراحی از لثه خارج شود تا موجب رشد نامناسب دندان‌های دیگر نشود. دندان عقل، دندان مولر سوم، نیز نامیده می‌شود و کشیدن آن به جراحی نیاز دارد. عفونت یک عارضه بالقوه بعد از کشیدن دندان عقل است، بنابراین باید به علائم عفونت دندان عقل بعد از کشیدن آن توجه کنید تا اگر احساس کردید که دندان عقلتان دچار عفونت شده است، با متخصص دندانپزشکی تماس بگیرید. در ادامه مطلب به چندین علائم عفونت بعد از کشیدن دندان عقل اشاره می‌کنیم.

مقالات پیشنهادی دکتر سوشا :بعد از کشیدن دندان عقل چه چیزهایی نخوریم؟

تورم و درد از نشانه‌های عفونت بعد از کشیدن دندان عقل

تورم بعد از کشیدن دندان عادی است و اغلب سه روز بعد از جراحی دندان عقل شروع به فروکش می‌کند. اگر تورم بعد از کشیدن دندان عقل، با وجود کمپرس سرد روی گونه یا فک، بیش از این مدت طول کشید، باید به عفونت دندان شک کنید. اگر تورم با درد مداوم، التهاب، حساسیت به لمس و مشکل باز کردن دهان همراه باشد ، به خصوص اگر درد شدیدی در سمت گوش احساس شود، ممکن است دچار حفره خشک بعد از کشیدن دندان عقل شده باشید. حفره خشک زمانی رخ می‌دهد که لخته خون روی زخم محل دندان کشیده شده، از روی آن کنده شود و احتمال عفونت نیز بالا رود. بهتر است با استفاده از توصیه‌هایی که در مطلب جلوگیری از تشکیل حفره خشک نام برده شدند، از تشکیل حفره خشک جلوگیری کرده و احتمال عفونت بعد از کشیدن دندان عقل را کم کنید.

تورم و درد از نشانه‌های عفونت بعد از کشیدن دندان عقل

تب از مهم‌ترین نشانه‌های عفونت بعد از کشیدن دندان عقل

افزایش درجه حرارت بدن یک استراتژی طبیعی برای کشتن باکتری‌ها و ویروس‌های خاص است و زمانی که بعد از کشیدن دندان ، دچار عفونت شده باشید، بدن به طور طبیعی تب می‌کند تا با عفونت مبارزه کند. البته کمی تب بعد از جراحی دندان عقل، عادی است، اما اگر تب شما بسیار بالا و مداوم بود، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

تب بعد از کشیدن دندان عقل

خروج ترشحات چرکی

آیا تا به حال، زخم بازی روی پوستتان داشته‌اید که چرک کرده باشد؟ ترشحات سفید و زرد رنگ روی زخم را دیده‌اید؟ زمانی که دندان خود را می‌کشید نیز جای زخم آن باز است و ترشحات زرد رنگ و چرک مانندی ممکن است روی زخم آن تشکیل شود. ترشح چرک روی محل زخم دندان کشیده شده، بوی بد و طعم نامطبوعی را در دهان شما ایجاد خواهد کرد، اگر مقدار این ترشحات چرکی شکل، زیاد باشد ، مطمئناً دچار عفونت شده‌اید و باید با مراجعه به دندانپزشک و مصرف آنتی بیوتیک مشکل خود را درمان کنید.

مقالات پیشنهادی دکتر سوشا : رفع بوی بد دهان بعد از کشیدن دندان عقل

هشدارهای لازم بعد از کشیدن دندان

اگر چه اکثر مردم بعد از کشیدن دندان عقل، دچار درد، تورم و ناراحتی می‌شوند ، اما عفونت عارضه بسیار شایعی نیست و اگر توصیه‌های تغذیه‌ای و مراقبتی که پزشک به آن‌ها کرده است را به درستی رعایت کنند، به سرعت بهبود می‌یابند. برای کاهش خطر ابتلا به عفونت بعد از کشیدن دندان عقل، حتماً توصیه‌ غذایی بعد از کشیدن دندان عقل و مواد غذایی مجاز بعد از کشیدن دندان عقل را بخوانید.
حتماً به علائم خود بعد از کشیدن دندان عقل، توجه کنید و اگر تب مداوم ، درد و تورم بعد از کشیدن دندانتان بیش از ۴-۳ روز ادامه پیدا کرد و یا بعد از ۳ روز رو به افزایش بود، همچنین اگر ۲۴ ساعت بعد از کشیدن دندان عقلتان متوجه افزایش خونریزی شدید، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

درد بعد از کشیدن دندان عقل پایین

درد، تورم و ناراحتی که پس از کشیدن دندان عقل به وجود می آید، بخشی طبیعی از روند بهبود است. چقدر طول می کشد درد دندان عقل آرام شود؟ مدت زمان ریکاوری دندان چقدر طول می کشد؟ چه زمانی می توانید هویج و خوراکی های جویدنی را مثل قبل بجوید؟

درد دندان عقل در زمان کشیدن

دندان عقل، همچنین به عنوان مولر سوم شناخته می شود، مجموعه نهایی مولرها است که رشد می کنند. درآوردن این دندان ها به علت ریشه نامناسب و عدم فضا برای رویش ان ها وجود دارد . از سوی دیگر برای داشتن یک لبخند سالم و زیبا ضرورتی برای نگه داشتن آنها وجود ندارد. در واقع اگر دندان عقل به درستی رشد نکند می تواند به ناحیه آسیب بزند. مولرهای سوم معمولا بین سنین 16 تا 20 سالگی می رویند در زمان رویش ممکن است فضای کافی در دهان برای آنها وجود نداشته باشد. بنابراین منجر به شلوغی دندان ها شده و این وضعیت منجر به عفونت و درد و آسیب به بافت می شود.

دردهای ناشی از دندان عقل
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند که افراد قبل از سن 20 سالگی دندان های خود را بررسی کنند تا از وضعیت رشد و یا پوسیدگی دندان عقل خود آگاه شوند. در صورت لزوم، یک دندانپزشک خبره یا جراح دهان و فک و صورت ماهر می تواند مولرهای نهایی را در یک جراحی سرپایی تحت عمل قرار دهد. در حالی که روند جراحی و کشیدن دندان عقل معمولا با بی حسی موضعی انجام می شود بیمار درد و ناراحتی احساس نمی کند. اما درد و ناراحتی بعد از جراحی بروز می کندو این زمانی است که اثر داروی بی حسی از بین رفته است. درست از زمانی که کار کشیدن دندان عقل تمام می شود دوره ریکاوری بعد از جراحی آغاز می شود.

دستورات بعد از اعمال جراحی دندان

  • لطفا این برگه را یک هفته نگهداری نمائید و هر روز یک بار مرور نمائید.
  •  گاز استریل در ناحیه جراحی شده را تا 4 ساعت محکم با دندانهایتان فشار دهید.
  •  بعد گاز را به آرامی برداشته ، دهان را با آب سرد بشوئید و آبمیوه خنک یا بستنی میل کنید.
  •  سعی کنید امشب و مخصوصا در 4 ساعت اول بعداز جراحی کمتر صحبت کنید.
  •  از هم اکنون تا دو روز امکان نشت کمی خون از ناحیه وجود دارد که بزاق را قرمز میکند.
  •  از هم اکنون تا دو روز از نوشیدن با نی مکیدن و تف کردن خودداری نمائید.
  •  از هم اکنون تا دو روز از انجام کارهای سنگین و پایین انداختن سر خودداری کنید.
  •  از هم اکنون تا دو روز از مصرف غذا های داغ خودداری نموده ، غذاهای سرد یا ولرم میل کنید.
  •  از هم اکنون تا دو روز از انجام نرمش ، ورزش و رفتن به استخر یا سونا خودداری کنید.
  •  از هم اکنون تا دو روز دخانیات استفاده نکنید و در هفته اول پک های سبک بزنید.
  •  سعی کنید با زبانتان محل جراحی را لمس نکنید و با بخیه ها تماس نداشته باشید.
  •  حتما وعده های غذایی خوب و مغذی و نیز بین وعده های مقوی و مایعات زیاد استفاده نمائید.
  •  بهتر است غذای مصرفی نرم باشد و از چیپس و آجیل و مواد مشابه استفاده نشود.
  •  اگر احساس کردید بخیه ها باز شده اند ، مشکلی به وجود نخواهد آمد.
  •  امشب و فردا شب ، هنگام خواب سر خود را کمی بالاتر قرار دهید.
  •  رعایت بهداشت دهان در یک هفته اول پس از جراحی بسیار بسیار مهم میباشد.
  •  از فردا مسواک کل دهان به غیر از ناحیه جراحی شده انجام شود.
  •  امشب مسواک نزنید و دهان خود را با سرم شستشو قبل از خواب بشوئید.
  •  از فردا دهانشویه کلر هگزیدین و بنزیدامین را هر هشت ساعت یکبار استفاده نمائید.
  •  میتوانید محل جراحی شده را با سرنگ حاوی دهانشویه کلرهگزیدین با فشار آرام بشوئید.
  •  داروهای خود را طبق دستور پشت این برگه و دقیقا راس ساعت میل کنید.
  •  بیست و چهار ساعت کیسه یخ روی صورت به مدت ده دقیقه و فواصل زمانی ده دقیقه بگذارید
  •  از پس فردا کمپرس گرم و مرطوب روی صورت به مدت بیست دقیقه و فواصل زمانی بیست دقیقه بگذارید
  •  امکان تورم صورت و کبود شدن آن وجود دارد ، که با استفاده از کیسه آبگرم رفع میگردد.
  • احتمال محدودیت باز شدن دهان وجود دارد ، که با استفاده از کیسه آبگرم رفع میگردد.
  •  تا حدود یک هفته بوی دهان شما مطلوب نخواهد بود و امکان احساس طعم بد وجوددارد.
  •  اگر تورم یا درد از روز چهارم بعد از جراحی افزایش پیدا کرد ، حتما تماس بگیرید.
  •  اگر داروهای دیگری به جهت مشکلات پزشکی دیگر مصرف میکنید طبق رژیم قبلی ادامه دهید.
  •  جهت برداشتن بخیه ها یک هفته دیگر مراجعه نمایید.
  •  در صورت داشتن سوال و مشکل میتوانید با مطب تماس بگیرید.

درد دندان عقل بعد از کشیدن

بعد از کشیدن دندان عقل مقداری تورم طبیعی خواهد بود. مقداری خونزیزی ممکن است بعد از جراحی بروز کند که باید مراقب باشید در دهانتان باقی نماند و با دهانشویه ای که دندانپزشک معالج شما تجویز می کند ناحیه را تمیز کنید و از دستکاری بخیه جراحی و ناحیه جدا خودداری کنید.

دندان عقلبرای درد بعد از کشیدن دندان عقل نمی توان مقیاس دقیقی را تخمین زد اما بسته به دو عامل اساسی قابل پیش بینی است:
1. آستانه تحمل درد افراد: بسته به فیزیولوژی افراد مختلف میزان تحمل درد از فردی به فرد دیگر متفات خواهد بود. برای مثال افرادی هستند که حتی یک مسکن ساده بعد از جراحی استفاده نمی کنند و معتقد هستند که درد ناچیزی دارند و نیاز به مصرف مسکن نیست در این میان افراد دیگری نیز هستند که آستانه تحمل درد بسیار پایینی دارند که نه تنها تحمل درد جراحی دندان عقل برای آنها قابل تحمل نیست بلکه یک سر درد ساده را نیز نمی توانند تحمل کنند.

درد دندان عقل اگر شما جزو این گروه هستید از دندانپزشک خود درخواست کنید که یک مسکن مناسب برای شما تجویز کند که در ساعات اولیه بعد از کشیدن دندان عقل جهت تسکین درد و التهاب ناحیه مصرف کنید تا قبل از اوج گرفتن درد آن را کنترل کنید.
2. وسعت جراحی: انواع مختلف جراحی و کشیدن دندان عقل با یکدیگر متفاوت است و مسلما هرچه وسعت کار بیشتر باشد بیمار درد و التهاب بیشتری را تجربه خواهد کرد که پزشک با تجویز مسکن مناسب این وضعیت را کنترل می کند.

ریکاوری بعد از کشیدن دندان عقل

در چند روز اول بعد از عمل، نباید غذاهای جامد، الکل، قهوه، نوشابه یا نوشیدنی داغ مصرف کنید. مدت زمان بهبودی دندان های عقل، 3 تا 4 روز است، اگر چه ممکن است تا یک هفته طول بکشد.
با انجام یک سری اقدامات ساده می توانید طول دوره ریکاوری را به حداقل برسانید. برای مثال:
استفاده از پک یخ برای کم کردن التهاب و در نهایت کاهش التهاب منجر به کاهش درد نیز خواهد شد
از فعالیت های شدید که ممکن است منجر به خونریزی مجدد محل دندان عقل شود پرهیز کنید
استفاده از دهانشویه مخصوص یا محلول آب و نمک

درد بعد از کشیدن دندان عقل چقدر طول میکشد

درد بعد از کشیدن دندان عقلم بعد از چند روز هنوز ادامه دارد.

سلام 7 روز پیش بدلیل وجود پوسیدگی به تشخیص دکتر دندان عقل پایین را که قبل از مراجعه درد نداشت - کشیدند بدون جراحی - از لحظه اول دارای درد شدیداست حتی یک بار به پزشک مراجعه کردم دکتر موضوع حفره خشک را مطرح کردند و دارو داخل دندان گذاشت و لی درد همچنان بود ولی یک کمی ارامتر وبعد 4 روز پانسمان(مواد داخل حفره) را برداشته ام باز مثل روز اول درد دارم علی رغم اینکه دکتر میکه دندون را کامل خارج کرده احساس می کنم چیزی داخل مانده البته باید بگم موقع درد فک پایین و بالا دپار درد میشه و با خوردن مسکن کمی ارام میشه لطفا راهنمایی فرمایید

درود بر شما

با توجه به توضیحات شما همه علایم مربوط به عارضه حفره خشک (dry socket) است. متاسفانه حفره خشک عارضه بسیار دردناکی است که با هیچ پانسمان و مسکنی به راحتی آرام نمی شود و اینکه درد در هر دو فک شما میپیچد یکی از اتفاقات شایع در دردهای دندانی است. اگر دندان خراب دیگری که باعث درد شده باشد نداشته باشید، متاسفانه بین دو تا سه هفته این درد آزاردهنده را همراه دارید و برای اینکه مطمین شوید که چیزی از دندانتان در فک باقی نمانده از دندانپزشکتان بخواهید که یک عکس کنترل از این ناحیه تهیه کند .

کشیدن دندان عقل بالا

آنچه که در این مقاله خواهید خواند:

 

دندان عقل چیست؟

انواع دندان عقل

آیا دندان عقل را باید کشید؟

جراحی دهان و فک و صورت و کشیدن دندان عقل؟

دندان عقل فدای ارتودنسی؟

عوارض کشیدن دندان عقل در بزرگسالی و سالمندی

توصیه های مفید قبل از کشیدن دندان عقل

توصیه های مفید بعد از کشیدن دندان عقل

توصیه هایی در مورد غذا خوردن بعد از کشیدن دندان عقل

برای درد بعد از عمل و کشیدن دندان عقل چه باید کرد؟

توصیه های مراقبتی در کشیدن دندان عقل

دلایل کشیدن دندان عقل

دلایل نکشیدن دندان عقل

کشیدن دندان

کشیدن دندان عقل

 

 

دندان عقل چیست؟

سومین دندان آسیا را دندان عقل می گویند. از آنجاییکه این دندان حدود در 17 سالگی رشد می کند، به همین علت آن را دندان عقل نام داده اند. چهاردندان عقل در 2 فک هر انسان وجود دارد که در واقع آخرین دندان ها در قوس فکی هستند.
 

انواع دندان عقل

دندان عقل می تواند به شکل رشد کرده, نیمه نهفته و یا کامل نهفته باشد و حتی ممکن است اصلا وجود نداشته یا حتی بیش از یک دندان عقل نهفته در هر سمت وجود داشته باشد. رشد دندان عقل احتیاج به وجود فضای کافی در استخوان فک دارد و در صورتی که فضای به اندازه در فک انسان نباشد، دندان به شکل نهفته یا نیمه نهفته خود را نشان می دهد.


چگونه می توان پی برد دندان عقل نهفته اسنت یا نیمه نهفته؟

با روش رادیوگرافی و یا همان عکس از دندان ها منسوب به عکس OPG می توان به نهفته یا نیمه نهفته بودن و در کل وضعیت قرارگیری آن ها در فک پی برد.


آیا کشیدن یا جراحی دندان عقل ضروری می باشد؟

یکی از سوالات مرسوم بین بیماران این است که آیا حتما می بایست دندان عقل را کشید یا می توان آن را نگه داشت؟

دندان عقل اگر در جای درست رشد کند، مانند بقیه دندان ها مفید و مؤثر هستند و برخلاف تصور اکثر افراد در این شرایط نباید دندان را کشید، اما این موقعیت کمتر پیش می آید و رشد دندان عقل معمولا توام با مشکلاتی است. یکی از این مشکلات پوسیدگی شایع به دلیل دسترسی کمتر به آن است، حتی اگر در جای مناسب رشد کرده باشد. همچنین در بسیاری از موارد ممکن است دندان عقل به سایر دندان ها فشار وارد کند و سبب بی نظمی و نامرتبی آن ها شود.


پوسیدگی دندان عقل

دندان عقلی پوسیده شده در صورت داشتن موقعیت مناسب در دهان قابلیت ترمیم یا پر کردن دارد. اما اگر موقعیت دندان عقل مناسب نباشد، بهتر است قبل از به عصب رسیدن اقدام به کشیدن آن کنید، زیرا در هر صورت نهایت نمی توانید آن دندان را نگه دارید.


دندان عقل نیمه نهفته:

اغلب مسائل به وجود آمده در بیماران مربوط به دندان های نیمه نهفته است. در این دندان ها به دلیل گیر غذایی بین دندان و لثه ی پوشاننده و آسیب به لثه از سمت دندان مقابل بیشترین احتمال به وجود آمدن مشکلاتی از قببیل آبسه و سلولیت وجود دارد.


مراقبت های لازم در 24 ساعت اول پس از جراحی دندان عقل:

• گاز استریل روی زخم را تا یک ساعت در محل جراحی نگه دارید.
• از عوض کردن گاز جلوگیری کنید.
• خونریزی و درد، تا چند ساعت پس از جراحی طبیعی می باشد .
• تورم و کبودی تا چندروز پس از جراحی طبیعی است و رفع می شود.
• بلافاصله بعد از جراحی دندان عقل، تا چند ساعت از کیسه یا کمپرس یخ در آن قسمت استفاده نمایید تا ورم آن کاهش پیدا کند.
• در صورتی که درد داشتید، از مسکن استفاده کنید، این درد اصولا بعد از 2،3 روز به طور کامل رفع می شود. در غیر این صورت حتما با پزشک خود مشورت کنید.
• آب دهان خود را بیرون نریزید و به شکل نرمال قورت دهید.
• تا چند ساعت بعد از جراحی سعی کنید از صحبت کردن اجتناب کنید.
• ممکن است تا روز بعد بزاقتان آغشته به خون باشد.
• در صورت که دچار خونریزی شدید شدید، از گاز استریل استفاده کنید.
• جهت بهبود سریع تر جای زخم از اناناس نی توانید استفاده کنید.
• در دوازده ساعت اول بعد از جراحی غذاهای سرد و مایع میل کنید و تا یک هفته از جویدن غذا در ناحیه جراحی شده خودداری نمایید.


مراقبت های کلی از روز بعد از جراحی دندان عقل:

• تا یک هفته پس از جراحی از استعمال دخانیات خودداری نمایید.
• تا چندروز از فعالیت شدید بدنی پرهیز نمایید.
• تشکیل غشای سفید رنگ در محل زخم و مخاط اطراف آن دلیل حتمی بر وجود عفونت نیست و پس از مدتی با شستشوی دهان از بین خواهد رفت.
• طبق دستور پزشکتان از سرم شستشو تا چندروز استفاده کنید.
• از دستکاری محل زخم و بخیه ها بپرهیزید.


درد پس از کشیدن یا جراحی دندان عقل:

درد مختصر پس از کشیدن دندان عقل تا چندین روز طبیعی است و با مراقبت هایی همچون استفاده از کمپرس یخ و مسکن این مسئله پس از گذشت چندروز رفع خواهد شد.


خونریزی پس از کشیدن دندان:

در صورتی که بیمار مشکل انعقادی داشته باشد و یا از داروهای ضد انعقاد خون استفاده نماید، ممکن است به میزانی خونریزی در محل داشته باشیم.


تغذیه پس از کشیدن یا جراحی دندان عقل:

در 24 ساعت اول، از مایعات سرد و غذاهای نرم و سرد از قبیل بستنی، ماست و استفاده کنید. از آشامیدن مایعات گرم مانند چای پرهیز کنید. در روزهای آتی معمولا احتیاجی به رعایت رژیم غذایی خاصی نیست، اما مراعات کلی را فراموش نکنید.


عفونت پس از کشیدن دندان عقل:

در صورتی که مراقبت های لازم و بهداشتی را رعایت نکنید، ممکن است به عفونت مبتلا شوید، که البته این امر به ندرت اتفاق می افتد.


عوارض جراحی دندان عقل:

عارضه ای به نام درای ساکت یا حفره ی خشک ممکن است پس از جراحی دندان عقل رخ دهد. در صورت بروز این پدیده پس از چند روز درد مریض زیاد شده و بو و مزه ی بد در دهان حس می کند.


هزینه کشیدن دندان چقدر است؟

در صورتی که دندان عقل شما بیرون باشد به معنی اینکه کامل رشد کرده باشد، نیازی به جراحی ندارد و با کشیدن ساده کار انجام می شود که هزینه کشیدن دندان عقل در این مرحله چیزی حدود 450 تا 600 هزار تومان است. در صورتی که دندان عقل به صورت نیمه نهفته یا کاملا نهفته باشد، هزینه جراحی دندان عقل بسته به حجم جراحی و موقعیت دندان بیمار، چیزی حدود 700 تا 1 میلیون و 200 هزار تومان می باشد.
 

آیا دندان عقل را باید کشید؟

کشیدن دندان عقل قبلا اشاره شده است که در سنین 17 تا 20 سال رشد می کند البته در دخترها زودتر از پسرها دندان عقل رشد می کند.


ویدیوی کشیدن دندان عقل بدون درد

 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن3

دندان عقل با سایز های مختلف با سایر دندان ها تفاوت داشته و در بسیاری از موارد این دندان ها برای انسان مشکل آفرین شده لذا دانستن نکات زیر در مورد دندان های عقل می تواند سودمند باشد:
1- همیشه جوانه های دندان های عقل تشکیل نشده و لذا این دندان ها در بعضی افراد وجود نداشته و غایب هستند غایب بودن دندان های عقل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که یکی از آن ها ارث می باشد.
2- رویش دندان های عقل معمولا با مشکلاتی همراه بوده که از آن جمله دردهای مبهم و گاهی شدید که درافراد مختلف متفاوت است. همچنین تورم و اماس لثه اطراف دندان عقل در حال بیرون آمدن و گاهی درد و خونریزی از این ناحیه. یک نوع عارضه لثه هنگام رویش دندان عقل ممکن است به وجود آید که از نظر علمی به نام پری کورونیت نامیده می شود. که عارضه ای دردناک می باشد که نیاز به درمان های دارویی و گاهی جراحی پیدا می کند.
3- دندان های عقل همیشه بطور طبیعی و مستقیم رویش پیدا نمی کنند بلکه در بسیاری از موارد در مسیر رویش خود به سمت دندان مجاور کج شده و دندان عقل بطور افقی در استخوان فک خوابیده و قادر به رویش نبوده و لذا به صورت نهفته در فک باقی می ماند. بسیاری از مردم از وجود دندان های عقل اثر یک رادیوگرافی از فکین به دلایل دیگری به وجود این دندان ها پی برده می شود. در مورد این که آیا دندان عقل نهفته را باید کشید یا به نظرات متفاوت هستند، بعضی معتقدند باقی مانده این دندان ها می تواند زمینه بروز تومورهای خاصی از جمله آوملوبلاستوما را ایجاد کنند. ثابت شده است که دندان های عقل پایین بیشتر دچار نهفتگی می شوند.
4- بسیاری از دندان عقل پس از رویش با دندان های جلویی خود به درستی جفت نشده و لذا جویدن غذا را نقشی ندارند.
5- دندان های عقل به دلیل نداشتن یک شکل طبیعی مشخص مانند بسیاری از دندان های دیگر و قرار گرفتن در انتهای فکین و تمیز نشدن آن ها هنگام مسواک زدن بسیار آسیب پذیر بوده و معمولا زودتر از سایر دندان ها پوسیده می شوند و باید به کشیدن دندان عقل منجر شوند.
6- ترمیم و پرکردن دندان های عقل کار دشواری است و کشیدن آن ها نیز از دیگر دندان ها دشوارتر می باشد. عفونت این دندان ها به راحتی در فضاهای صوتی و فکی پخش شده و می تواند برای بیمار خطرآفرین و مشکل ساز باشد.
7- توصیه می شود هریک از اعضای خانواده از 20 سالگی با مراجعه به دندانپزشکی و در صورت لزوم گرفتن یک عکس، وضعیت دندان عقل خود را مشخص نموده و در صورت داشتن دندان عقل تکلیف نگهداری و یا خراج شدن آنها را مشخص نمایند.
 

جراحی دهان و فک و صورت و کشیدن دندان عقل؟

جراحی یکی از وظایف یک دندانپزشک است به همین دلیل غالبا دندانپزشکان در تابلو خود عنوان جراح دندانپزشک را می آورند. البته جراحی در محدوده ی فک و کشیدن دندان عقل است. گرچه جراحی های وسیع و بزرگ و پیچیده در حیطه تخصص یک متخصص جراحی فک و صورت است ولی دندانپزشکان عمومی نیز جراحی های کوچک مانند کشیدن دندان عقل و جراحی دندان عقل، شکافتن آبسه ها و .. را انجام می دهند.
 

جراحی ها در دندانپزشکی به دو دسته تقسیم می شوند:

1- جراحی های محدود و کوچک مانند کشیدن دندان عقل، شکافتن آبسه و جراحی ها برخی از ضایعات کوچک و محدود.
2- جراحی های بزرگ را که دارای طیف وسیعی است این نوع اعمال جراحی در تخصص جراح فک و صورت است.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن4

 

برخی از انواع جراحی های بزرگ از قرار زیر می باشند:

1- جراحی های دندان عقل نهفته: جراحی تومورهای فک و صورت و دهان، جراحی های فک جهت اصلاح ناهنجاری های فکی مانند کوچک یا بزرگ بودن یک یا هر دو فک، جراحی های ناهنجاری های دندانی فکی مانند جراحی شکاف کام و لب
2- جراحی صدمات فکی و صورت: این نوع جراحی در تصادفات و حوادث لازم است. متخصص جراحی فک و صورت انواع شکستگی های فکی و صورتی را از طریق جرای درمان می نماید.
3- جراحی زیبایی: مانند جراحی ترمیمی پلاستیک، جراحی بینی که بیشتر جنبه ی زیبایی داشته و امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. البته این نوع جراحی ها بیشتر کارجراحی پلاستیک و متخصص گوش و حلق و بینی است. جراحی های بزرگ به وسیله هر یک از متخصصین فوق در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام می گیرد. بسیاری از ناهنجاری های فکی و صورتی بعد از سن بلوغ که دیگر از طریق ارتودنسی قابل جبران نیستند به وسیله ی جراحی درمان می شوند مثلا افرادی که دچار جلوزدگی فک پایین یا بالا یا جلو آمدن هردو فک بوده و در دوران کودکی و نوجوانی از طریق ارتودنسی اقدام به درمان نکرده اند در سنین جوانی می توانند از طریق جراحی مشکل فکی خود را حل کنند.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن5

 

دندان عقل فدای ارتودنسی

اگر در هنگام ارتودنسی فضای کمی برای حرکت دادن دندان ها داشته باشید متخصص ارتودنسی با توجه به تخصص خود و توصیه ی وی قبل از شروع درمان ارتودنسی به فرد می گوید که دندان های عقل را بکشد و از دهان خارج کرده و اگر در هنگام جراحی ها و ارتودنسی ها که می خواهد دندان ها مرتب شوند وجود دندان عقل مانع از مرتب شدن آن ها کند. اگر بعد از اینکه ارتودنسی انجام شد و هنوز هم مقداری شلوغی در فک پایین وجود داشت باید بهکشیدن دندانعقل اقدام شود و متخصصان به فرد توصیه می کنند که باید دندان عقل خود را بکشند و آن را جراحی کنند تا کمی از این بی نظمی از بین برود.
در برخی موارد دندان عقل در حین رشد کردن راه را گم کرده و به صورتی رشد می کند که به بقیه ی دندان های مجاور خود آسیب وارد می کند و به جای اینکه به صورت عمودی رشد کند رو به جلو رشد کرده و حرکت می کند در این شرایط ریشه ی دندان آسیابی دیگر را قربانی کرده و آن را از بین می برد. اگر در این شرایط به کشیدن دندان عقل اقدام نکنید پس از مدتی دندان آسیابی از ریشه باید درمان شود و با گرفتن عکس از رادیوگرافی از جهت رشد دندان عقل باید اطمینان حاصل کرد.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن6
 
شاید برای خیلی از شما هم سوال باشد چرا کشیدن دندان عقل باید حتما انجام شود و عواقب نکشیدن آن چیست؟ بسیاری از دندانپزشکان و جراحان معتقد هستند بهترین و مناسب ترین سن جهت کشیدن دندان عقل زیر 20 سال است. در این سن هم شما درد کمتری را تحمل خواهید کرد و دچار عوارض جانبی کمتری نیز خواهید شد. در واقع دندان عقل سومین دندان آسیاب بزرگ است که در انتهای فک قرار گرفته و معمولا در سن 17 تا 21 سالگی رشد خواهد کرد.

علت اینکه باید این دندان را کشید این است که نسبت به سایر دندان های دیگر خیلی دیر رشد می کند و زمانیکه می خواهد رویش داشته باشد در فک فضای کافی وجود نداشته و همین باعث می شود تا اکثر مواقع به صورت پنهانی و نیمه نهفته نشان خواهد داد و در زیر لثه باقی می ماند. آماری که تا به امروز در دست است نشان می دهد معمولا این دندان برای افراد دچار مشکل کرده و مجبور به کشیدن آن هستند. همین زیر لثه ماندن آنها باعث می شود تا به صورت تدریجی پوسیده شوند و خرابی آنها باعث پوسیدگی دیگر دندان ها نیز خواهد شد.
در برخی از مواقع حتی نیاز است برای کشیدن دندان عقل در بیمارستان بستری شد و تحت عمل جراحی قرار گرفت. همچنین یکی دیگر از عوارضی که این دندان می تواند در پی داشته باشد این است که باعث انحراف دیگر دندان ها خواهد شد. اگر در ناحیه مفصل فک و گوش و چشم و حتی سر خود احساس درد دارید طبیعی است این ها عوراض همان دندان عقل هستند که در حال پوسیده شدن است. در این مواقع بهترین کار این است که باید به کلینیک دندانپزشکی مجهزی مراجعه نمایید و زیر نظر یک دکتر دندانپزشک اقدام به کشیدن آن نمایید.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن7
 

عوارض کشیدن دندان عقل در بزرگسالی و سالمندی

اما کسانی که در سنین بزرگسالی و حتی سالمندی می خواهند اقدام به کشیدن دندان عقل کنند باید بدانند که در این سن ممکن است با عوارض زیر روبرو شوند:
1-ریشه های دندان عقل در سنین بالاتر قطعا قطورتر شده و همین باعث می شود تا کشیدن آن همراه با درد و رنج بیشتری باشد.
2-بعد از کشیدن دوران التیام یافتن دندان ها طولانی تر خواهد شد.
3-احتمالا چون دیر اقدام به کشیدن دندان نموده اید دندان های مجاور نیز دچار پوسیدگی شده اند.
4-در این حالت امکان فک جوش شدن نیز وجود دارد.
5-در افراد مسن تر حتی احتمال شکسته شدن استخوان در حین عمل جراحی نیز وجود دارد.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن8


معمولا اگر قرار باشد دندان عقل رشد کند تا قبل از 20 سالگی در دهان شما آثاری از آن خواهید دید. اما گاهی اوقات ممکن است حتی در 40 سالگی اثری از این دندان در دهان شما نباشد و اگر تا این سن مشکلی برای دهان و دندان شما ایجاد نشده دیگر نیاز نیست زیاد به فکر خارج کردن این دندان باشید. در این حالت بهتر است هر یک سال و یا دو سال یک بار از دندان های خود عکس گرفته و به یک متخصص نشان دهید تا بررسی دقیقی بروی آن داشته باشد. ممکن است در برخی از افراد بدین گونه باشد که روی دندان عقل آن ها یک لایه مخاطی قرار گرفته باشد. این لایه بسیار نازک است و گاهی در هنگام جویدن غذا ممکن است زخم شود و یا حتی غذا در زیر آن گیر کند.
این مکان بهترین جا برای رشد و نمو میکروب ها است و ممکن است باعث ایجاد عفونت های شدید شود. برای برطرف کردن این مشکل ابتدا باید به دندانپزشک مراجعه نمایید تا زیر لایه مخاطی را کاملا ضد عفونی کرده و شستشو دهد و بعد از آن هم باید فکری برای کشیدن دندان عقل خود داشته باشید. در برخی از موارد دیده شده است که دندان عقل به جای اینکه عمودی رشد کند به صورت افقی در حال رشد است و همین امر موجب شده تا ریشه دندان آسیای کناری خود را مورد هدف قرار داده و از بین ببرد. در این حالت علاوه بر کشیدن دندان عقل باید ریشه آسیب دیده را نیز مداوا نمایید.
 

توصیه های مفید قبل از کشیدن دندان عقل

 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن9

 

اگر می خواهید دندان های خود را ارتودنسی کنید و هنوز دندان عقل خود را نکشیده اید معمولا اولین پیشنهادی که دکتر به شما می کند این استکه ابتدا نسبت به خارج کردن این دندان اقدام نمایید و سپس به فکر ارتودنسی باشید. چون در ارتودنسی معمولا نیاز است تا دندان های آسیاب به عقب کشیده شوند و با وجود دندان عقل عملا این کار غیر ممکن خواهد بود. در کل در مورد کشیدن دندان عقل و اینکه واقعا در چه سنی این کار باید انجام شود بهترین پیشنهاد ما این است که حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید و با عکس گرفتن از دندان های خود هر چه زودتر نسبت به خارج کردن آن اقدام نمایید.
چند نکته هم برای زمانیکه دندان عقل خود را کشیده اید بگوییم که رعایت نکردن آنها می تواند برای شما عوارض جانبی زیادی را به همراه داشته باشد: اول اینکه بعد از کشیدن دندان عقل سعی نکنید تا محتویات دهان خود را با تف کردن به بیرون بریزید همین امر موجب فشار آوردن به لثه شده و باعث خونریزی مجدد می شود. برخی فکر می کنند که با سیگار کشیدن می توانند درد لثه را التیام بخشند که این کار در آن لحظه مثل سم برای شما می ماند.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن10

 

توصیه هایی در مورد غذا خوردن بعد از کشیدن دندان عقل

معمولا جراح بعد از کشیدن دندان عقل به شما توصیه هایی را می کند از جمله اینکه: یک گاز مرطوب را حدود نیم ساعت در محل جراحی شده قرار دهید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا خونریزی متوقف شده و بروی محل جراحی شده یک لخته خون ایجاد شود. در این حالت به هیچ وجه نباید تا 3 الی 4 ساعت بعد از آن صحبت کنید. چون ممکن است لخته پاره شود و دوباره شاهد خونریزی باشید. حتی یک روز بعد از جراحی ممکن است شما در دهانتان شاهد کمی خون آبه باشید که این امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد. حتی اگر اهل ورزش کردن هستید نباید تا یکی دو روز بعد از کشیدن دندان عقل اقدام به حرکت های ورزشی نمایید. چرا که ورزش باعث افزایش جریان خون شده و همین امر ممکن است باعث خونریزی مجدد شود. بعد از کشیدن دندان عقل ممکن است یک طرف صورت شما بر اثر فشار جراحی باد کند و متورم شود. نترسید، این طبیعی است و به زودی خوب خواهد شد.برای اینکه از ورم صورت جلوگیری کنید می توانید مقداری یخ را درون یک پارچه قرار داده و آن را بروی محل مورد نظر قرار دهید تا از ورم آن بخش بکاهد.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن11

 

توصیه هایی در مورد غذا خوردن بعد از کشیدن دندان عقل

اما توصیه هایی که برای غذا خوردن شما می توان بعد از کشیدن دندان عقل داشت بدین شرح است:
1-بعد از عمل جراحی فوق به هیچ وجه غذای گرم مصرف نکنید. شما می توانید یک سوپ پر از مواد مغذی را بگذارید تا خنک شود و سپس میل نمایید.
2-سعی کنید در همان روز اول مقدار زیادی شیر و مایعات و آب میوه میل کنید تا جبران آب از دست رفته بدنتان را کند.
3-دوست دارید کمی از دردتان التیام یابد کافیست30 دقیقه بعد از عمل یک بستی میل نمایید.
4بعد از یک روز مجددا به رژیم غذایی قبلی خود بازگشته و تا جایی که می توانید از سمت مخالف که دندان را کشیده اید برای خوردن و جویدن استفاده نمایید.
5-یک روز بعد از عمل می توانید با کمی اب نمک محیط دهان خود را شستشو دهید تا از هر گونه میکروب و خون آبه پاک شود.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن12
 

برای درد بعد از عمل و کشیدن دندان عقل چه باید کرد؟

اما سوالی که در این روزها بعد از کشیدن دندان عقل ممکن است زیاد پرسیده شود این است که با درد بعد از عمل باید چه کرد؟ با دردش چه کار کنیم؟ درد پس از جراحی دندان عقل، شاید بدترین تجربه ی شما از دندان پزشکی باشد. تا هنگامی که اثرات داروی بی‌حسی وجود دارد، شما این درد را احساس نمی‌کنید، بنابراین ممکن است از خوردن مسکن غافل شوید. بهتر است پیش از اینکه مطب دندان پزشکی را ترک کنید، یک عدد قرص ضد درد مصرف کنید تا وقتی اثرات داروی بی‌حسی از بین رفت، دچار درد شدید نشوید.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن13

 

برای کشیدن دندان باید موضع آن بی حس شود تا احساس درد ایجاد نکند و بعد از آن باید به خوبی از توصیه های غذایی تجویز شده ی دکتر استفاده کرد و اینکه چه غذاهایی را باید خودر تا این رژیم غذایی حفظ شود. بعد از کشیدن دندان خونریزی داشتن امری طبیعی بوده و نباید از مواردی که باعث کاهش بهبودی می شوند خودداری کرد و بعد از آن 24 ساعت نباید سیگار کشید و برای خوردن مایعات از نی استفاده کرد تا از برخورد به محل جراحی شده اجتناب شود و از وارد کردن آب با شدت زیاد دوری کرده و هرگز دهان تان را با آب زیاد نشویید زیرا با جابجا شدن لخته های خونی که روی محل قرار دارند باعث خونریزی مجدد شده و اگر میخواهید آب را درون دهان خود کنید به آرامی این کار را انجام دهید. برای کاهش تورم می توانید از پرس یخ در پارچه یا کیف یخ استفاده کرده و روی موضع قرار داده و همینطور از داروهای مسکن استفاده کرد تا از بروز درد کاهش داده. در حین شستن و مسواک کردن بقیه ی دندان ها با استفاده از نخ دندان و مسواک آن ها را تمیز کنید ولی بر روی دندان جراحی شده نباید مسواک کشید زیرا باعث خونریزی شدید شده و بهبودی را از بین برده.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن14
 

دلایل کشیدن دندان عقل

1- از گاز استریل تکه شده به اندازه ی کم استفاده کنید و در مدت زمان نیم ساعت روی دندان نگهداشته و بصورت ملایم آنرا فشار دهید.
2- نباید دهان و دندان خود را مکررا مک بزنید و آب آن را خارج کنید.
3- هرگز نباید غذاهای سفت را بجوید و حتی الامکان داغ نباشند و با دمای ملایمی وارد دهان شوند.
4- هرگز نباید سیگار یا پیپ کشید و در خوردن مایعات از نی استفاده کرد.
5- در شب اول دهانی که جراحی شده نباید مسواک زده شود.
6- روز دوم بعد از جراحی باید دهان را با استفاده از محلول نمک و آب ولرم شستشوی روزانه داد و بدون اینکه دهان را پمپاژ کنید محلول را چند ثانیه در دهان نگه داشته و بعد از آن تخلیه کنید.
7- اگر در دو روز بعد از کشیدن دندان از محل آن خونریزی شود طبیعی بوده و نیازی به مراجعه ی پزشک نداشته.
8- اگر به مقداری خونریزی عارض شد با تکه ای گاز استریل به صورت مرطوب روی آن با فشار ملایم دهان را بسته نگه داشته و از بیرون روی دهان از کمپرس استفاده کرد.
9- اگر با خونریزی زیادی مواجه شدید باید به کلینیک مراجعه کنید و هرگز داروهای مختلف را روی دندان کشیده شده قرار ندهید.
10- اگر با درد زیادی همراه است می توانید از مسکن هایی مانند بروفن و آسپرین استفاده کرد و با دارا بودن حالت انعقادی از بروز درد جلوگیری می کنند.
11- اگر تورم و عفونت پدیدار شد با کلینیک تماس بگیرید.
12- با ماندگاری اثر داروی بی حسی لب و دهان و گونه ها که بافت های نرمی دارند در 3 تا4 ساعت همراه بوده که باید مواظب بود که زبان را گاز گرفته نکنید.
13- بعد از کشیدن دندان لخته های خونی که از آن حفره خارج شده اند با خشکی مواجه می شود که با درد زیادی همراه بوده و در صورتی که از مسکن های قوی استفاده کردید و درد تسکین نیافت باید به نزد دندانپزشک مراجعه کرد.
14- بعد از اینکه دندان کشیده شد دهان با تغییر طعم مواجه شده که بوی بدی را به همراه داشته ولی این بو ناشی از عفونت نمی باشد.
15- از سمت دندانی که کشیده شده است نباید غذا جوید و تا 24 ساعت روی آن را مسواک نزد و بعد از اینکه یک هفته تا 10 روز گذشت برای کشیدن بخیه به دندانپزشک مراجعه کنید.
16- داروهایی را که دندانپزشک تجویز کرده است را به طور مرتب باید خورد و مصرف کرد.
17- اگر دارای سابقه ی بیماری هستید قبل از کشیدن دندان به پزشک خود اطلاع دهید تا بتواند با توجه به وضعیت جسمانی شما اقدام به جراحی و درمان کند.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن15

 

توصیه های مراقبتی در کشیدن دندان عقل

پوسیدگی گسترده در کل دندان
ارتودنسی کردن
شکستگی دندان از ریشه
کاشتن پروتز های دندانی
دندان های نهفته در فک
مشکلات اقتصادی
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن16


با بالا رفتن علم و به مراتب امکانات پزشکی و دندانپزشکی کشیدن دندان کاهش یافته و با استفاده از ترمیم کردن آن می توان دندان آسیب دیده را نگه داشت ولی دلایلی باز منجر به کشیدن می شود، از جمله:
مشکلات اقتصادی: یکی از علت هایی که به درمان دندان ها اقدام نمی شود مشکلات اقتصادی بوده و به دلیل دیر مراجعه کردن به پزشک با خراب شدن کامل دندان روبرو شده و یا اینکه فرد هزینه ی لازم را برای ترمیم کردن دندان نداشته که مجبور به کشیدن دندان شده.
پوسیدگی های زیاد: یکی از دلایل عمده در کشیدن دندان عقل پوسیده بودن آن است که دیگر نمی توان آنرا ترمیم کرد و فقط باید آن را کشید.
دندان های عفونی: اگر دندانی با عفونت همراه بوده و نمی توان ریشه ی آنرا ترمیم کرد و یا عصب کشی کرد باید آنرا کشید زیرا عفونت آن غیر قابل برگشت است.
پریودنتال: در جوامع عقب افتاده که با بیماری های لثه مواجه هستند و استخوان دندان لق شده و دیگر نمی تواند دندان را نگه دارد منجر به کشیدن دندان شده.
ارتودنسی: برای ارتودنسی کردن به فضای بیشتری احتیاج بوده و اگر دندان ها بی نظم و شلوغ باشند مجبور بوده دندان را کشید تا فضای لازم برای ارتودنسی کردن باز شود.
دندان های نهفته: اگر دندانی درون فک مانده باشد و یا اینکه مثل دندان عقل رشد نکرده باشد که با فضای کم رویش مواجه باشد باید آن را کشید و با جراحی کردن از درون فک و استخوان آن را خارج کرد.
دندان هایی که با جراحی پروتزی مشکل دارند: اگر در پروتز گذاشتن دندانی با مشکل مواجه شود و مانع انجام کار شود باید کشیده شود تا بتوان فعالیت های درمانی را انجام داد.
دندان های با ضایعات: اگر دندانی با ضایعات پاتولوژیک همراه شود باید با توجه به تجویز پزشک کشیده شود.
دندان های کشیده شده: اگر دندانی دچار شکستگی از ریشه باشد باید آنرا کشید زیرا نمیتوان هیچ درمانی را روی ان انجام داد و قابل ترمیم کردن نبوده.
دندان‌های دارای ضایعات پاتولوژیک: اگر دندان‌ها دچار ضایعات پاتولوژیک شوند ممکن است با نظر دندانپزشک کشیده شوند.
دندان‌های مبتلا در شکستگی فک: در فردی که دچار شکستگی فک بالا یا پایین شده، دندان‌هایی که شدیدا آسیب‌دیده یا از بافت استخوانی اطراف جدا شده‌اند، ممکن است برای جلوگیری از عفونت کشیده شوند.
قبل از انجام رادیوتراپی: بیمارانی که به خاطر انواعی از تومورهای دهانی مجبور به پرتودرمانی هستند، مجبور به کشیدن دندان‌های مشکوک به عفونت و غیر قابل ترمیم خود هستند.
 

دلایل نکشیدن دندان عقل

حتی در صورتی‌ که دندانی حائز یکی از شرایط کشیدن دندان باشد، ممکن است به دلیل برخی موارد امکان خارج کردن آنها وجود نداشته باشد و دندان‌پزشک مجبور باشد کشیدن دندان را تا فروکش کردن شدت مشکل به تاخیر بیاندازد. بیماری‌های سیستمیک کنترل نشده نظیر دیابت شدید و بیماری پیشرفته کلیه، لوسمی، بیماری کنترل نشده و شدید قلبی، فشار خون بالا ممکن است به ممنوعیت نسبی یا مطلق کشیدن دندان منجر شود. بیمارانی که داروهایی نظیر داروهای مهار کننده سیستم ایمنی و شیمی درمانی سرطان یا فاکتورهای خونی ضد انعقاد مصرف می کنند باید با احتیاط مورد عمل جراحی دندان قرار گیرند.
 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن17

 

کشیدن دندان

تاکنون افراد بسیاری به دندانپزشکی ها مراجعه کرده اند و جملاتی این چنین گفته اند: میخواهم از شر این دندان خلاص شوم زیرا درد امانم را بریده. سعی دارم تمامی دندان هایم را بکشم تا کامل دندان بکارم. هزینه اضافی برای ترمیم دندان ندارم و می خوام آن ها را بکشم. به خاطر داشته باشید که کوتاه ترین راه همیشه بهترین راه نیست. درست است که با کشیدن دندان می تواند از شر درد آن خلاص شد. ولی این باعث می شود که تنها در آن لحظه نیازتان برطرف شود و درد دندان از بین برود. در عوض تا آخر عمر از نعمت داشتن یک دندان طبیعی محروم خواهید شد. اغلب افراد تصور می کنند که بهترین گزینه این است که بلافاصله پس از درد دندان، آن را از دهان خارج کنند و در مورد سایر دندان ها نیز همین عمل را انجام دهند و در نهایت نیز به دندان های مصنوعی و یا روش های کاشت دندان روی خواهند آورد. این اشتباهی است که خیلی از مردم مرتکب آن می شوند.
یکی از دلایلی که چنین اتفاقی برای دندان ها می افتد و نیاز به کشیدن در آنها افزایش پیدا می کند، مراجعه نکردن افراد به دندانپزشکی در زمان مناسب است. طبق آمار گرفته شده حدود هشتاد درصد از مردم ایران تنها زمانی به دندانپزشکی مراجعه می کنند که درد را در دهان خود احساس کنند و تا قبل از آن برای معاینه و درمان دندان های خود هیچ اقدامی نمی کنند. این یک فرهنگ غلط است که تنها زمانی به دندانپزشکی مراجعه کنیم که کار از کار گذشته باشد. در صورت تاخیر در مراجعه به دندانپزشکی دو راه برای فرد باقی می ماند. یکی کشیدن دندان و از بین بردن سریع درد است. و دیگری درمان و ترمیم آن است. معمولا هنگامی دندان درد می گیرد که خرابی تا انتهای دندان پیش رفته باشد و به عصب رسیده باشد. در این صورت می بایست مراحل درمان در چند جلسه انجام شود به این صورت که در یک جلسه عصب های لثه در آن ناحیه را از بین می برند و به عبارت دیگر آنها را می کشند و در مرحله دیگر دندان را با مواد مخصوص پر می کنند. این روش اگر چه مانند یک دندان طبیعی جوابگو نیست و پس از گذشت سالیان و حتی با مراقبت های بهداشتی نیاز به ترمیم مجدد پیدا خواهد کرد ولی در شرایطی که بین کشیدن دندان و ترمیم آن باید یکی را انتخاب کرد، ترمیم آن و عصب کشی بهترین گذینه ممکن است. به خاطر داشته باشید که در شرایط عادی و معمولی یک انسان باید 32 دندان داشته باشد. در صورتی که کمتر از این حد باشد، در ناحیه بی دندان نمی تواند خوبی غذا را بجود.
 
کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن18

 

اگر یکی از اعضای بدن دچار درد و یا مشکل شود، هیچ کس حاضر نیست که آن را به طور کامل از دست بدهد و آن را قطع نماید. اما در کشور ما به دندان ها این گونه نگاه نمی کنند و با کوچکترین دردی آنها را می کشند. کشیدن دندان تنها در شرایطی مناسب است که یا موجب از بین رفتن دندان های دیگر شود و یا اینکه برای ترمیم آن هیچ راهی وجود نداشته باشد. در غیر این صورت کشیدن آنها کاری اشتباه است. نداشتن یک یا چند دندان به معنای نقص عضو شدن فرد می باشد. اما چون این نقص درون دهان است و در معرض دید عموم قرار نمی گیرد، اکثرا به این قضیه به عنوان نقص عضو نگاه نمی کنند. یکی از عللی که باعث می شود که افراد به کشیدن دندان تن بدهند و به دنبال ترمیم و درمان آن نباشند بالا بودن هزینه ها در این زمینه است. متاسفانه در کشور ما خدمات دندانپزشک تنها در زمینه کشیدن و نهایتا پر کردن دندان تحت نظر بیمه هستند و آن هم برای افراد خاصی که بیمه دارند. برای همین اگر دندان درد بگیرد یا فرد باید با پرداخت هزینه ای گزاف آن را دوباره احیا کند و یا اینکه با صرف هزینه ای اندک آن را به طور کامل از دهان خارج نماید. می توان مهمترین عامل کشیدن دندان را بالا بودن هزینه درمان آن دانست. زیرا در صورتی که هزینه ترمیم مناسب باشد و پرداخت آن برای همه ممکن باشد، هیچ کس دوست ندارد که یک دندان طبیعی را از دست بدهد. اما خارج کردن دندان و کشیدن آن به این راحتی هم نیست. خارج کردن دندان به موارد بسیاری بستگی دارد و گاهی حتی ممکن است نیاز به جراحی هم داشته باشد. بنابراین سعی کنید تا حد امکان برای کشیدن دندان تان دلیل مناسبی داشته باشید.
یکی از شرایطی که کشیدن دنداندر آن مناسب است، این است که تاج و ریشه دندان به حدی آسیب دیده باشد که قابل ترمیم نباشد. در این صورت راهی جز کشیدن دندان برای فرد وجود ندارد. پس بهتر است در صورت داشتن درد این دندان را سریعا از دهان خارج نمود. یا در صورتی که بافت های نر موجود در دندان از بین رفته باشند و اصطلاحا مرده باشند. در این صورت حتی با ترمیم نیز نمی توان آن دندان را نگه داشت زیرا ریشه آن توانایی ماندن در لثه را ندارد. این گونه دندان ها نیز کشیدنشان بلامانع است. گاهی ممکن است دندان در اثر یک اتفاق بشکند و شکستگی طوری باشد که نشود آن را ترمیم کرد. در این گونه موارد پزشک است که تشخیص می دهد دندان قابل استفاده هست یا خیر. اگر راهی برای ترمیم وجود داشته باشد که بهتر است آن را ترمیم نمود و در صورتی که راهی برای ترمیم آن نباشد ابتدا باید بررسی کرد که آیا با همان وضعیت شکسته می توان از آن استفاده نمود یا خیر. در صورتی که امکان استفاده از آن وجود داشت باز هم کشیدن آن اشتباه است و در صورتی که هیچر راهی برای ترمیم وجود نداشت و دندان کارایی خود را از دست داده بود، کشیدن آن ایرادی ندارد. در مواردی نیز ممکن است پزشک متخصص از شما بخواهد که نسبت بهکشیدن دندان اقدام کنید. این اتفاق معمولی زمانی رخ می دهد که پزشک برای ارتودنسی این تشخیص را بدهد. اگر فضای لازم جهت ارتودنسی در میان دندان ها وجود نداشته باشد و دندان ها نیاز به فضا داشته باشند، ممکن است پزشک تشخیص دهد که یک یا چند دندان باید از دهان خارج شوند در این صورت نیز کشیدن دندان توجیه دارد.

 

کشیدن دندان عقل و نکات مهم آن19
 

کشیدن دندان عقل

ممکن است در مواردی در پشت دندان های عقل شما مخاط قرار بگیرد. در نتیجه پس از بسته شدن دندان ها زیر فشار دندان ها خواهد ماند و علاوه بر آنکه درد زیادی را به همراه دارد آسیب زیادی هم به مخاط می زند. در برخی موارد نیز ممکن است که مواد غذایی در زیر این گوشت های های اضافی جا خوش کنند و در آن زمان است که سر و کله بیماری ها و میکروب ها پیدا می شود. به این ترتیب در پی آن بوی بد دندان، پوسیدگی ها، درد ها و عفونت ها به دنبالش خواهند آمد. برای رفع این مشکل می بایست عملیات پاک کردن عفونت و شست و شوی مکان مربوطه توسط فردی که مهارت کافی در این زمینه را دارد انجام شود. این فرد کسی نیست به غیر پزشک متخصص. پیس از آن که این اقدام صورت گرفت برای جلوگیری از رخ دادن مجدد این اتفاق باید نسبت به کشیدن دندان عقل مبادرت کرد.


علت فشار در دندان عقل چیست؟

ممکن است برایتان سوال شده باشد که اگر دندان ها رو به بالا رویش می کنند پس چطور ممکن است که یک دندان به دندان کناری خود آسیب برساند؟در پاسخ باید گفت که درست است که دندان ها به صورت عمودی رشد خواهند کرد ولی این روند همیشه به این شکل نیست. در برخی حالت در دندان های معمولی رویش به صورت افقی رشد کنند. این روال برای دندان های معمولی در برخی از موارد و برای دندان های عقل در اکثر موارد پیش خواهد آمد. حتی در صورتی که دندان عقل به طور کامل در نیامده باشد و در زیر لثه باقی مانده باشد، این فشار به دندان های دیگر وارد خواهد شد. در صورت بی توجهی به مسئله رویش دندان عقل ممکن است ریشه دندان آسیاب دوم که از مهمترین دندان ها به شمار می رود، به مرور زمان تحلیل برود. این اتفاق برای همه افرادی که دندان عقلشان روند رشد صحیحی ندارند رخ می دهد. بنابراین توصیه ما به شما این است که حتی اگر تصمیم ندارید این دندان مزاحم را بکشید و در شرایطی نیستید که خونریزی درون دهان خود را تحمل کنید، بهتر است حداقل با عکس برداری مرتب از این دندان روند رشد و بهتر است بگوییم انحراف آن را زیر نظر داشته باشید. مرتب کردن دندان ها امروزه بسیار باب شده است. زیبایی دندان در این عصر بیشتر از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته است شاید به این دلیل باشد که دهان مرکز توجه صورت است و صورت از مهمترین قسمت ها در برخورد روزمره انسان ها با یکدیگر به شمار می رود. از جمله نکاتی که در زیبایی دندان و پس از آن زیبایی چهره بسیار موثر است، می توان به طرز چیده شدن دندان ها در کنار یکدیگر اشاره کرد.
بسیار مهم است که دندان های شما چگونه و با چه فاصله ای کنار یکدیگر قرارگرفته اند. همین مسئله می تواند تعیین کننده این باشد که خنده شما تا چه حد گیرا و دلنشین است. اگر قصد دارید به خنده خود بیشتر توجه داشته باشید و چهره ای زیبا و دلنشین داشته باشید نباید از دندان هایتان غافل شوید. چیدمان دندان ها در افراد مختلف حالت های متفاوتی دارد. و این کاملا به ریز یا درشت بودن دندان و مهمتر از آن فک و آرواره شخص دارد. همان گونه که می دانید بسیاری از چیزها در ظاهر ما به هیچ عنوان انتخاب ما نبوده و ما در حالت و نوع آنها نقشی نداشته ایم. نوع، جنس، رنگ و چینش دندان ها نیز از جمله این موارد هستند. اما امروزه می توان با استفاده از روش های مدرن و با کمک گرفتن از علمی به نام ارتودنسی این مشکلات را برطرف کرد. اگر از نوع چیده شدن دندان هایتان ناراضی هستید با کم و یا زیاد کردن فاصله میان آنها و همینطور جلو و عقب کردن خود دندان می توانید به فرم دلخواه خود برسید. اما این نکته چه ارتباطی به بحث کشیدن دندان عقل دارد؟؟
در دندان های جلویی ممکن است راحت تر بتوانید فواصل میان دندان هایتان را کم و زیاد کنید اما تصور بکنید که برای استفاده از قالب های شیک و جالب دندانی نیاز باشد که دندانی مانند آسیاب اول یا آسیاب دوم شما کمی به عقب کشیده شود. در اینجاست که اگر دندان آسیاب اول شما نیاز به عقب نشینی داشته باشد باید دندان دوم آسیاب نیز جا به جا شود. حال آنکه در اکثر غریب به اتفاق موارد دندان آسیاب دوم اصلا فاصله ای با دندان عقل ندارد و این دو کاملا به هم چسبیده شده اند. در این گونه موارد هیچ راهی به جز کشیدن دندان عقل وجود ندارد. به عبارت دیگر تا دندان عقل جا به جا نشود سایر دندان ها نمی توانند فرمی زیبا داشته باشند. بنابر این در ارتودنسی همواره دندان عقل را فدای باقی دندان ها می کنند و اصطلاحا یک تیر دو نشان می کنند. زیرا با این کار نه تنها راه را برای جا به جایی سایر دندان ها باز کرده اند بلکه خطر احتمالی فشار به دندان ها در آینده را و پوسیده شدن آنها توسط دندان عقل را کاملا از بین برده اند.

حتی در موادی که ارتودنسی انجام گرفته شده و دندان ها به فرمی که باید برسند، رسیده اند؛ ممکن است دندان عقل در صورت کشیده نشدن پیش از ارتودنسی شروع به سرکشی کند. این می تواند بسیار خطرناک و علاوه بر آن دردناک باشد، زیرا با فشاری که به مرور به دندان ها می آورد می توان علاوه بر آنکه درد را برای افراد به وجود می آورد، سبب از بین رفتن فرم آنها شود و آنها را دوباره نا منظم کند. پس ازکشیدن دندان عقل لازم است چند نکته را رعایت کنید. اول آنکه تا زمانی که بی حسی دهان و دندانتان کاملا از بین نرفته است، سعی کنید به هیچ وجه بافت های داخلی دهانتان را گاز نگیرید. دوم آنکه پانسمان یا همان گاز استریلی که پزشک بر روی دندانتان می گذارید پس از 24 ساعت تعویض کنید. اگر قصد دراز کشیدن دارید زیر سرتان باید بلند باشد تا در صورت خونریزی، خون به حلقتان وارد نشود. حداقل تا 24 ساعت پس از کشیدن دندان سیگار نکشید. این کار می تواند خونریزی را تشدید کند و علاوه بر آن سیگار فشار خون را کاهش می دهد و همچنین تولید آلودگی در آن ناحیه را افزایش می دهد.

کشیدن دندان عقل بدون جراحی

کشیدن دندان عقل بدون درد موضوعی است که میخواهیم پیرامون آن مطالبی را برای شما بیان کنیم به طور کلی زمانیکه صحبت از دندان درد به میان می آید یاد دندان عقل می افتیم که اصولا دندان درد از دندان های عقل شروع می شوند.

اگر دندان عقل شما فقط تا حدودی رشد کرده و در آمده است، غذا و باکتری ها می توانند زیر لبه لثه اطراف دندان در دهان گیر بیفتند. این مشکل همچنین در صورتی می تواند اتفاق افتد که دندان های عقل شما به نحو مناسب رشد کرده باشد، اما با این وجود امکان تمیز کردن آنها به خاطر قرارگیری این دندان ها در انتهای دهان وجود نداشته باشد. اگر مواد غذایی و باکتری ها در اطراف دندان های عقل گیر بیفتند، این موضوع می تواند منجر به تشکیل پلاک شود. پلاک یک لایه چسبنده تشکیل شده روی انواع دندان است که در زمان ترکیب اسید حاصل از فعالیت باکتری ها در دهان با بزاق دهان و مواد غذایی ریز باقیمانده پس از مسواک زدن، تشکیل می شود شایان ذکر است که کشیدن دندان عقل با دندانپزشکی بدون درد میسر خواهد شد.

 

کشیدن دندان عقل بدون درد

 

در کشیدن دندان عقل بدون درد جراح صورت، فک و دهان یا دندانپزشک دندان عقل را با کمک دندانپزشکی با لیزر می‌کشد. این عمل غالباً در مطب انجام می‌شود؛ البته جراحی در صورت کشیدن همزمان تمام دندان‌های عقل یا احتمال بالای بروز عوارض پس از جراحی در بیمارستان انجام می‌شود. اگر عفونت وجود داشته باشد، جراحی دندان عقل نهفته معمولاً تا زمان از بین رفتن عفونت به تاخیر انداخته می‌شود. دندانپزشک آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت تجویز می‌کند.

 

 

کشیدن دندان عقل

مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل بدون درد

 

۱-  به طور کلی پانسمان برای متوقف کردن خونریزی در دهان قرار داده می‌شود تا لخته خون ایجاد شود. لخته حفره را پر می‌کند تا استخوان رشد کند و جای خالی را پر کند.

۲- معمولا لب‌ها و گونه بی‌حس است، اما اثر بی‌حسی ظرف چند ساعت از بین می‌رود.

۳- اکیدا به بیمار توصیه می‌شود که برای به حداقل رساندن ورم از کیسه یخ استفاده کند.

۴-پس از کشیدن دندان عقل بدون درد، درد به تدریج با از بین رفتن اثر بی‌حسی شروع می‌شود. دندانپزشک مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن (مورتین، ادویل) را توصیه یا مسکن‌های قوی‌تری را تجویز می‌کند.

۵-می توانید آب دهان خود را بیرون نیندازید و از مکیدن با نی خودداری کنید زیرا باعث افزایش خونریزی می‌شود.

۶-توجه داشته باشید -تا ۷۲ ساعت بعد از عمل سیگار نکشید زیرا باعث خونریزی، درد و اختلال در بهبود زخم شما می‌شود. علاوه بر آن، سیگار کشیدن در این حالت شدیداً سرطان زا است.

۷-شما می‌توانید برنامه غذایی عادی خود (غذای خانگی) را از روز بعد از کشیدن دندان، از سر بگیرید.

بعد از جراحی دندان عقل چه بخوریم

چند توصیه برای تسریع بهبودی پس از جراحی دندان عقل

دندان عقل

عمل جراحی برای کشیدن دندان عقل یکی از رایج‌ترین جراحی‌های دندان است که برای بهبودی تا دو هفته فرصت نیاز داشته و مراقبت درست از جراحت‌ها می‌تواند به فرد کمک کند تا با سرعت بیشتری بهبود یابد.

به گزارش ایسنا، دندان‌های عقل، دندان‌های بزرگی هستند که در بیشتر افراد بین سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در انتهای دهان رشد می‌کنند اما ممکن است برخی افراد دندان عقل نداشته باشند.

در برخی موارد لثه‌ جای کافی برای رشد دندان‌های عقل ندارد که باعث می‌شود این دندان‌ها به صورت نصفه یا با زاویه‌ای نامناسب رشد کنند و باعث بروز مشکلاتی مانند درد یا عفونت شوند.

اثرات ناشی از جراحی دندان عقل به طور تدریجی بهبود می‌یابد و کبودی، تورم و درد پس از جراحی برای التیام به زمان نیاز دارد. در برخی از موارد پس از جراحی فرد به بخیه نیاز دارد که معمولا پس از یک هفته بخیه‌ها برداشته می‌شوند. فرایند بهبود این جراحی بدین ترتیب است که:

- ۲۴ ساعت اول: لخته‌های خون شکل می‌گیرند.

- دو تا سه روز: تورم دهان و گونه‌ها بهبود می‌یابد.

- هفت روز: دندان پزشک بخیه‌ها را بر می‌دارد.

- هفت تا ۱۰ روز: سفتی و خشکی فک از بین می‌رود.

- دو هفته: هر گونه کبودی روی صورت ناپدید می‌شود.

اگرچه زمان بهبودی برای افراد متفاوت است اما در صورت آلودگی زخم‌ها یا دستکاری لخته‌های خونی، روند بهبودی طولانی‌تر خواهد شد. لخته‌های خون بخش مهمی از روند بهبود هستند چرا که از خون ریزی بیش از حد جلوگیری و از عفونت زخم محافظت کرده و اجازه می‌دهند که بافت جدید رشد کند و همچنین از استخوان‌های در معرض هوا محافظت می‌کنند و به همین دلیل نباید در ۲۴ ساعت اول از بین بروند. بنابراین از مسواک زدن در محل جراحی، شستشوی دهان، نوشیدن نوشیدنی‌های گرم، خوردن غذاهایی که به جویدن نیاز دارند، مکیدن با نی، سیگار کشیدن و نوشیدن الکل حداقل تا ۲۴ ساعت خودداری کنید و پس از این مدت دهان خود را به آرامی با محلول ضد عفونی شست و شو دهید.

بعد از جراحی اطلاعات دقیق مراقبت‌ها و طرز استفاده از داروهای تجویزی را از دندان پزشک خود بگیرید. به طور معمول دندانپزشکان توصیه‌هایی این چنینی بعد از عمل جراحی دندان عقل دارند:

- فشردن گاز استریل در ناحیه جراحی برای ۳۰ دقیقه

- استفاده از کمپرس یخ روی صورت در محل جراحی تا چند ساعت پس از جراحی به صورتی که ۱۵ دقیقه آن را روی صورت قرار داده و ۱۵ دقیقه صورت را استراحت دهید.

- استفاده از داروهای مسکن پس از جراحی دندان عقل

برخی افراد برای انجام این عمل جراحی بطور کامل بیهوش می‌شوند. این افراد تا ۴۸ ساعت قادر به رانندگی نبوده و بهتر است یک الی دو روز مدرسه یا سرکار نروند.

همچنین علاوه بر استفاده از محلول ضد عفونی کننده برای جلوگیری از عفونت می‌توانید با شستشو با آب گرم و نمک به کاهش تورم و تسکین درد ناشی از زخم کمک کنید. استفاده از بالش بلند به هنگام خواب و پرهیز از ورزش در روزهای اول نیز توصیه می‌شود.

در چند روز اول از خوردن غذاهایی که به جویدن نیاز دارند اجتناب کرده و با سمت جراحی شده غذا نخورید. خوراکی‌هایی چون سوپ، ژله، رشته فرنگی نرم، تخم مرغ و موز له شده بسیار مناسب هستند.

با مراقبت مناسب بهبودی به طور معمول حدود دو هفته زمان می‌برد.

در صورت بروز عفونت مصرف آنتی بیوتیک‌ها الزامی است. از علائم عفونت، درد، تورم، درجه حرارت بالای بدن و زردی یا سفیدی اطراف زخم را می‌توان نام برد.

به گزارش مدیکال نیوز تودی، احتمال عوارض پس از این جراحی در صورت مراقبت‌های مناسب بعید است. اما در صورتی که فرد دچار درد شدید، خون ریزی‌های زیاد، تب یا هر نوع علائم غیرمنتظره شد باید به پزشک یا دندان پزشک مراجعه کند.

عوارض کشیدن دندان عقل پایین

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان، دندان عقل در سنین ۱۷ تا ۲۰ سال رشد میکند البته در دخترها زودتر از پسرها دندان عقل رشد میکند.

دندان عقل با سایز های مختلف با سایر دندان ها تفاوت داشته و در بسیاری از موارد این دندان ها برای انسان مشکل آفرین شده لذا دانستن نکات زیر در مورد دندان های عقل میتواند سودمند باشد

۱- همیشه جوانه های دندان های عقل تشکیل نشده و لذا این دندان ها در بعضی افراد وجود نداشته و غایب هستند غایب بودن دندان های عقل دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که یکی از آن ها ارث می باشد.

۲- رویش دندانهای عقل معمولا با مشکلاتی همراه بوده که از ان جمله دردهای مبهم و گاهی شدید که د رافراد مختلف متفاوت است . همچنین تورم و اماس لثه اطراف دندان عقل در حال بیرون

آمدن و گاهی درد و خونریزی از این ناحیه. یک نوع عارضه لثه هنگام رویش دندان عقل ممکن است به وجود آید که از نظر علمی به نام پری کورونیت نامیده میشود. که عارضه ای دردناک می باشد که نیاز به درمانهای دارویی و گاهی جراحی پیدا میکند.

عوارض کشیدن دندان عقل چیست؟

۳- دندان های عقل همیشه بطور طبیعی و مستقیم رویش پیدا نمیکنند بلکه در بسیاری از موارد در مسیر رویش خود به سمت دندان مجاور کج شده و دندان عقل بطور افقی در استخوان فک خوابیده و قادر به رویش نبوده و لذا به صورت نهفته در فک باقی می ماند . بسیاری از مردم از وجود دندانهای عقل اثر یک رادیوگرافی از فکین به دلایل دیگری به وجود این دندان ها پی برده میشود. در مورد این که آیا دندان عقل نهفته را باید کشید یا به نظرات متفاوت هستند، بعضی معتقدند باقی مانده این دندان ها میتواند زمینه بروز تومورهای خاصی از جمله آوملوبلاستوما را ایجاد کنند. ثابت شده است که دندان های عقل پایین بیشتر دچار نهفتگی می شوند.

۴- بسیاری از دندان عقل پس از رویش با دندان های جلویی خود به درستی جفت نشده و لذا جویدن غذا را نقشی ندارند.

۵- دندان های های عقل به دلیل نداشتن یک شکل طبیعی مشخص مانند بسیاری از دندان های دیگر و قرار گرفتن در انتهای فکین و تمیز نشدن ان ها هنگام مسواک زدن بسیار آسیب پذیر بوده و معمولا زودتر از سایر دندان ها پوسیده میشوند و باید بهکشیدن دندان عقل ممجر شوند.

۶- ترمیم و پرکردن دندان های عقل کار دشواری است و کشیدن آن ها نیز از دیگر دندان ها دشوارتر می باشد .

عفونت این دندان ها به راحتی در فضاهای صوتی و فکی پخش شده و میتواند برای بیمار خطرآفرین و مشکل ساز باشد.

۷- توصیه میشود هریک تعضای خانواده از ۲۰ سالگی با مراجعه به دندانپزشکی و در صورت لزوم گرفتن یک عکس، وضعیت دندان عقل خود را مشخص نموده و در صورت داشتن دندان عقل تکلیف نگهداری و یا خراج شدن آنها را مشخص نمایند.

کشیدن دندان عقل یکی از جراحی های شایعی است که می تواند برای هر کسی در هر دوره ای از زندگی پیش بیاید. جدا از سؤالی که اغلب درباره لزوم کشیدن دندان عقل پیش می آید، جراحی کشیدن دندان عقل با وجود ساده به نظر رسیدنش تاکنون باعث مرگ تعدادی از افراد شده است. دلایل مرگ بر اثر این جراحی در برخی مواقع نامشخص مانده است مانند مورد آخری که برای مارک لپینسکی پیش آمد.

همچنین بخوانید : یک نباید بزرگ و خطرناک بعد کشیدن دندان عقل

خانواده مارک هیچ وقت فکر نمی کردند پسر جوان و ۲۵ ساله خود را فقط به دلیل کشیدن دندان عقل از دست بدهند. با وجود آنکه دوستان مارک با خبر شنیدن جراحی دندان عقل مارک، روزهای سختی را برایش پیش بینی می کردند، حتی فکرش را هم نمی کردند این جراحی به مرگ دوست شان بینجامد؛ کاری که ۵ میلیون آمریکایی در سال آن را انجام می دهند و یک عمل فوق العاده ساده است. پزشکان دلیل مرگ مارک را هنوز مشخص نکرده اند اما فرضیه هایی در این مورد وجود دارد.

داستان چه بود؟

مارک لپینسکی، جوان ۲۵ ساله برای جراحی دندان عقلش اقدام کرد. با اینکه مارک ترسی از کشیدن دندان نداشت اما در یکی از شبکه های اجتماعی نسبت به درد و سختی این کار ابراز ناراحتی کرد. دوست مارک هم در جواب برایش نوشت:«کشیدن دندان عقل خیلی سخته و باید یه چند روزی رو درد بکشی!» مارک هم در جواب نوشت:«از دلداری ات ممنونم!» بالاخره او به دندانپزشک مراجعه کرد اما حین جراحی اتفاق غیرمنتظره ای برایش افتاد. او حین جراحی به شدت به سرفه افتاد طوری که پزشک تصمیم گرفت برایش داروی قوی پروپوفول تجویز کند. اما حال مارک رو به وخامت گذاشت، طوری که پزشک مجبور به انتقال مارک به بیمارستان شد؛ جایی که مارک بعد از ۳ روز جان سپرد.

چه اتفاقی افتاد؟

چیزی که بسیار تکان دهنده به نظر می رسید این بود که مارک مرد سالم و سرحالی بود و حتی سیگار هم نمی کشید، ولی حالا طی عملیات معمول کشیدن دندان عقل جان خود را از دست داده بود. خانواده مارک معتقدند مردن کسی بر اثر کشیدن دندان امکان ندارد. باتوجه به گزارش های رسیده وقتی مارک به سرفه افتاد و به او دارو دادند، دچار قطع تنفس شد، به همین دلیل گروه متخصص به سرعت وارد عمل شد و عملیات احیا را شروع کردند. حین عملیات احیا آنها ۲ عدد گازاستریل جراحی را در راه هوایی مارک پیدا و سعی کردند با برداشتن آنها راه هوایی را باز کرده و لوله تنفسی برایش بگذارند. اما در نهایت تمام تلاش تیم پزشکی به نتیجه نرسید و بعد از ۳ روز مارک در بیمارستان جان سپرد.

علت چه بود؟

بعد از این اتفاق پزشکان از خانواده مارک درباره وضعیت سلامت او و دارو هایی که احیانا استفاده می کرد، سؤال کردند. دندانپزشک مارک توضیح زیادی درباره کل ماجرا نداد اما وکیلش درصدد دفاع از او برآمد و گفت:«این پزشک همیشه بالاترین سطح مراقبت های جراحی دهان را برای بیمارانش درنظر می گیرد. با این حال دنیای جراحی های امروز بدون خطر نیست. بعد از آنکه حال مارک رو به وخامت گذاشت اقدامات احیا انجام شده است. هرچند تمام پروتکل های استاندارد مورد بررسی قرار گرفته، دلیل وخامت شرایط این بیمار ناشناخته است.» پزشکی قانونی لس آنجلس قرار است جسد مارک را کالبدشکافی کند تا به علت مرگ پی ببرد.

اتفاقی که تکرار شده

متاسفانه مرگ بر اثر جراحی های دهان و دندان بی سابقه نیست. در اوایل سال ۲۰۱۱ دختری ۱۷ ساله به دلیل کمبود اکسیژن و حمله قلبی ناشی از آن به کما رفت و بعد از ۱۰ روز بستری بودن در بیمارستان درگذشت. جنی اولنیک برای یک جراحی ساده دندان عقل به کلینیک رفته بود.

والدین او می گویند تنها نیم ساعت بعد از رسیدن او به دندانپزشکی با آنها تماس گرفته و خواسته شده سریعا به بیمارستان بروند. اوایل سال ۲۰۱۲، ۳ بیمار دیگر بین سنین ۱۴ تا ۲۱ سال در گرجستان بین ۱۶ تا ۷۲ ساعت بعد از کشیدن دندان عقل شان جان باختند. در آن زمان هم یکی از پزشکان اعلام کرد عفونت یکی از علل مرگ و میر بعد از اقدامات دندانپزشکی است. عفونت بعد از جراحی می تواند گسترده شده و با تورم یا آسیب مغزی منجر به مرگ شود. سایر علل بالقوه مرگبار واکنش به بیهوشی، ورود خون به ریه ها و خفگی، واکنش به داروهای تجویز شده و باکتری های موجود در دهان است که وارد جریان خون می شود.

جراحی دندان عقل

به طور کلی درمان های دندانپزشکی برای بیشتر بیماران با درجاتی از استرس همراه است و این استرس معمولا هنگام جراحی به ویژه جراحی دندان عقل دوچندان می شود. جراحی دندان عقل اگر نه دشوار ترین دست کم یکی از سخت ترین انواع جراحی های حفره دهان محسوب می شود که در برخی موارد به خصوص درمورد دندان های عقل نهفته می تواند به چالشی نفسگیر برای دندانپزشک و بیمار بدل شود. جراحی دندان های عقل گاهی از یک خارج کردن ساده ۱۵-۱۰ دقیقه ای تا یک جراحی وسیع و سنگین ۲ ساعته تغییر می کند و همین غیرقابل پیش بینی بودن شرایط بر دشواری این قبیل جراحی ها می افزاید.

وقتی عقل بیمارستانی می شود

گرچه باوجود همه این دشواری ها عمده جراحی های دندان عقل (حتی دندان های نهفته) در مطب دندانپزشکی و با بی حسی موضعی انجام می شوند اما شرایطی هم هست که در آن دندانپزشک تصمیم می گیرد دندان عقل را در شرایط بیمارستانی جراحی کند. این شرایط معمولا نهفتگی عمیق یا نزدیکی دندان عقل به ساختارهای حیاتی فک یا عدم همکاری مناسب از طرف بیمار یا ابتلا او به برخی بیماری هاست که نیازمند مراقبتی مضاعف هنگام جراحی است. در این حالت بیمار تحت آرام بخشی و بی حسی دچار حالتی نزدیک به خواب شده یا بنا بر صلاحدید دندانپزشک به طور کامل بیهوش می شود.

کمی دقت در آمار بیمارانی که تاکنون در سراسر دنیا هنگام یا بعد از جراحی دندان عقل فوت کرده اند، نشان می دهد عمده این بیماران در شرایط بیمارستانی تحت جراحی قرار گرفته اند و بنا بر اظهارنظر پزشکان اصلی ترین علت فوت آنها عوارض ناشی از داروهای آرام بخشی یا بیهوشی بوده است. عوامل دیگری مانند عفونت بعد از جراحی (که در هر جراحی در هر نقطه ای از بدن ممکن است رخ دهد) یا خونریزی شدید به ندرت باعث از بین رفتن بیماران شده است.

چه بلایی سر مایک آمده؟

درمورد بیماری که اخیرا در ایالات متحده فوت کرده، مقادیر بیش از حد داروهای آرام بخشی و تجویز داروی بیهوشی اصلی ترین علت مرگ او بوده نه عوارض ناشی از جراحی دندان عقل. به عبارت دیگر خود جراحی دندان عقل صدمه ای وارد نکرده است. جراحی دندان عقل هم می تواند با عوارضی همراه باشد. موارد شایعی مانند تورم و درد بعد از عمل تا آسیب به اعصاب حسی زبان یا فک یا خونریزی و عفونت شدید طیف وسیع این عوارض را تشکیل می دهند. با این حال تقریبا می توان با اطمینان گفت اگر این جراحی در شرایط استاندارد و به طور صحیح انجام شود احتمال بروز همین عوارض نزدیک به صفر خواهد بود.

جا ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن

یکی از سوالات و ارجاعات خیلی زیاد که گاهی باعث نگرانی زیاد بیماران می شود این است که هنگام کشیدن دندان نزد دندانپزشک ریشه دندان آنها دچار شکستگی شده و دندانپزشک به دلیل عدم توانایی در جراحی نتوانسته آن را کامل خارج کند. حال در ادامه میبینیم که این ریشه باقیمانده باید حتما خارج شود یا میتواند باقی بماند و اینکه آیا باقی ماندن ریشه دندان در فک چیز نگران کننده ای است؟

 

چرا گاهی ریشه دندان می شکند؟ آیا پزشک مقصر است؟

گاهی ریشه های دندان در انتها بسیار نازک و دارای انحنا میباشد و عملا کشیدن آن بدون شکستن غیرممکن است بنابراین دندانپزشک مقصر نیست. اما گاهی به دلیل تکنیک نادرست و نیروی نامناسب ریشه میشکند.

آیا ریشه باقیمانده باید حتما خارج شود؟

در خیلی از موارد خیر ولی گاهی بله – معمولا بعد از شکستن ریشه دندان بهتر است چند بار تلاش برای خارج کردن آن انجام شود و اگر موفقیت آمیز نبود باید به شرایط نگاه کرد. اگر قطعه شکسته شده کوچک و ریشه دندان غیر عفونی است نیازی به خارج کردن آن نیست و محل کشیدن به طور کاملا طبیعی ترمیم میشود.

اما اگر قطعه شکسته بزرگ و یا ریشه دندان دارای عفونت است باید حتما ریشه شکسته خارج شود.

اگر ریشه بماند چه میشود؟

اگر ریشه شکسته کوچک و غیر عفونی باقی بماند هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد. زیرا ریشه دندان جزئی از خود بدن است و واکنشی ایجاد نخواهد کرد و اطراف آن با استخوان نرمال ترمیم میشود.

اگر ریشه بزرگ یا عفونی باشد باید حتما خارج شود زیرا ناحیه ترمیم نمی شود و یا عفونت فعال در محل باقی میماند.

نکته دیگر اینست که اگر فرد در آینده بخواهد در محل کشیدن دندان ایمپلنت بگذارد یا از پروتز و دندان مصنوعی استفاده کند نیز بهتر است ریشه خارج شود.

خارج کردن ریشه شکسته چگونه است؟

توسط جراح فک و صورت با روش های خاصی انجام می شود. گاهی لازم است مقداری استخوان نیز برداشته شود. و به طور کلی نباید از بابت ریشه دندان شکسته نگران بود.